Termeni și condiții generale
Prezentul Termeni și Condiții Generale (denumit în continuare: „T&C”) reglementează drepturile și obligațiile părților între NFC Trading Partner Kft. (cu sediul în: 5231 Fegyvernek Szent Erzsébet út 107., număr de înregistrare la cameră de comerț: 16-09-021897, cod de înregistrare fiscală: 32383593-2-16) în calitate de „Vânzător” și cumpărătorul (denumit în continuare „Cumpărător”) în legătură cu vânzarea produselor comercializate prin magazinul online operat de Vânzător pe site-ul internet www.naviforce.hu și face parte integrantă din contractul de vânzare-cumpărare, care se încheie între Vânzător și Cumpărător prin intermediul magazinului online (denumit în continuare „Contractul”).
1.1. Proprietățile detaliate ale produselor vor fi descrise pe site-ul web, în descrierea produsului și în instrucțiunile de utilizare însoțite de produs.
Imaginile afișate pe site și în reclame sunt doar pentru ilustrație.
Cumpărătorul ia la cunoștință că imaginile afișate pe aceste platforme pot diferi minim față de produsele vândute (de exemplu, nuanțele de culoare). Aceste diferențe pot depinde de tipul de dispozitive electronice și de setările ecranului. Vânzătorul nu va fi răspunzător pentru astfel de diferențe.
Cumpărătorul ia la cunoștință că, după confirmarea comenzii, Contractul va fi încheiat între părțile aflate la distanță, iar aceasta va da naștere unei obligații de plată pentru Cumpărător și va trebui să preia produsul comandat și să plătească prețul de vânzare – precum și costul transportului – curierului. Vânzătorul exclude în mod expres responsabilitatea pentru orice eroare sau greșeală de tastare făcută de Cumpărător după plasarea comenzii.
Conținutul Contractului dintre Părți va fi stabilit prin confirmarea comenzii, iar contractul se va încheia prin trimiterea acestei confirmări către Cumpărător. Vânzătorul va confirma comanda prin mijloace electronice fără întârziere, dar nu mai târziu de 72 de ore. Dacă confirmarea nu ajunge la Cumpărător în termenul de așteptare conform caracterului serviciului, dar nu mai târziu de 72 de ore de la trimiterea comenzii, Cumpărătorul va fi scutit de obligațiile de ofertă. Comanda și confirmarea acesteia vor fi considerate livrate la Vânzător și Cumpărător atunci când devin accesibile pentru aceștia. Vânzătorul nu va fi responsabil dacă confirmarea nu ajunge în termen din cauza faptului că Cumpărătorul a furnizat o adresă de e-mail greșită sau nu poate primi e-mailuri din cauza unor probleme tehnice la contul său.
Vânzătorul este îndreptățit să anuleze întreaga comandă sau o parte din aceasta, dacă din cauza lipsei stocului nu poate livra comanda în termenul stabilit conform prezentelor T&C. Vânzătorul este, de asemenea, îndreptățit, în cazul în care produsul comandat nu este disponibil, să trimită un produs înlocuitor. În aceste cazuri, Vânzătorul este obligat să informeze Cumpărătorul.
1.1. În cazul în care produsul nu este disponibil în depozitul Vânzătorului din Ungaria, Vânzătorul își rezervă dreptul de a îndeplini contractul utilizând un produs provenit dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene și/sau apelând la un subcontractant sau alt colaborator (asistent în executare), care va livra direct către Cumpărător produsul comandat – la același preț și aceeași calitate – prin intermediul partenerului său contractual de transport marfă.
1.2. Prețul de achiziție este întotdeauna suma afișată lângă produsul selectat, care include taxa pe valoare adăugată și este exprimată în forinți maghiari. Prețul de achiziție al produselor nu include costurile de livrare; costul livrării constituie o taxă separată. Cumpărătorul poate obține informații despre costurile de livrare în timpul procesului de comandă.
În cazul în care, în ciuda tuturor eforturilor Vânzătorului, un preț eronat apare pe platforma magazinului online și pe canalele de comunicare de marketing asociate – în special în cazul unui preț evident incorect, semnificativ diferit de prețul cunoscut, general acceptat sau estimat al produsului, sau din cauza unei erori de sistem (inclusiv prețul de „0” HUF sau „1” HUF) – Vânzătorul nu este obligat să livreze produsul la acel preț incorect, ci poate oferi livrarea la prețul corect, iar Cumpărătorul, cunoscând acest preț corect, poate renunța la intenția de cumpărare.
1.3. Vânzătorul își rezervă dreptul de a modifica prețurile produselor și ale serviciilor de livrare. Modificările nu afectează prețul de achiziție sau tariful serviciilor de livrare ale produselor deja comandate; achiziționarea produselor și utilizarea serviciilor se face la prețul/tariful indicat în comandă. În consecință, în cazul unei scăderi de preț între trimiterea comenzii și primirea produsului, Vânzătorul nu poate rambursa diferența de preț; în același timp, Vânzătorul nu va aplica Cumpărătorului nicio creștere de preț care ar apărea după plasarea comenzii.
1.4. La o achiziție se poate utiliza un singur cupon. Reducerile oferite prin cupoane nu se cumulează și nu sunt cumulabile. Cupoanele nu pot fi utilizate pentru achiziționarea produselor care conțin avertismentul: „Pentru acest produs nu se acceptă cupoane promoționale!”. Reducerea oferită prin cupon nu se aplică costului de livrare. Cupoanele nu sunt convertibile în numerar. În cazul returnării produsului/produselor achiziționate cu un cupon de reducere, suma de pe factură va constitui baza rambursării solicitate de client.
1.5. Cumpărătorul este obligat să plătească prețul de achiziție cel târziu în momentul primirii produsului. Cumpărătorul își îndeplinește obligația contractuală prin plata integrală a prețului de achiziție. Până la plata integrală a prețului, Vânzătorul își rezervă dreptul de proprietate asupra produsului.
1.5. Cumpărătorul poate achita prețul de achiziție prin ramburs sau plată cu cardul bancar. În ceea ce privește metoda de plată selectată, furnizată de un prestator de servicii de plată terț, se aplică întotdeauna termenii și condițiile contractuale ale prestatorului respectiv. Furnizorul terț de servicii de plată poate percepe un comision pentru tranzacția de plată, ca remunerație pentru serviciile sale. Aceste comisioane nu reprezintă contravaloarea unui serviciu oferit de magazinul online naviforce.hu și nu constituie venit pentru naviforce.hu. În cazul plății ramburs, achitarea prețului produsului și a costului de livrare se realizează prin intermediul prestatorului de servicii de livrare. Cumpărătorul poate obține informații despre costul serviciului ramburs în timpul procesului de comandă.
Prin acceptarea Termenilor și Condițiilor Generale, Cumpărătorul este de acord ca Vânzătorul să emită factură electronică. În caz de întârziere la plată, Cumpărătorul este obligat să plătească dobânda de întârziere conform Codului Civil maghiar, Legea nr. V din 2013 (denumită în continuare „Ptk.”).
Vânzătorul nu poartă nicio responsabilitate pentru întârzieri la livrare sau alte probleme sau erori rezultate din informații incorecte și/sau inexacte furnizate de Cumpărător în procesul de comandă și livrare.
Vânzătorul onorează doar comenzile care corespund unei cantități destinate uzului casnic.
1.6. Termenul de livrare începe de la momentul intrării în vigoare a comenzii, conform punctului 1.1 (confirmarea comenzii). De la acest moment, Vânzătorul este obligat să efectueze livrarea în termen de 14 zile. În cazul în care termenul de livrare expiră fără rezultat, Cumpărătorul are dreptul de a se retrage din contract. Fac excepție de la termenul de 14 zile produsele marcate ca „disponibile la comandă”. În cazul acestor produse, termenul de livrare este de 60 de zile.
Vânzătorul poate apela la un subcontractant pentru efectuarea livrării.
2.1. Vânzătorul livrează produsul comandat la adresa de livrare indicată de Cumpărător prin intermediul unei firme de curierat, cu condiția existenței unor condiții de acces și infrastructură rutieră corespunzătoare. Costul livrării este suportat de către Cumpărător. Tarifele de livrare în vigoare pot fi consultate pe site-ul web al Vânzătorului.
2.2. În funcție de dimensiunea coletului, Vânzătorul livrează produsele achiziționate către Cumpărător prin serviciul de curierat GLS. Firma de curierat va trimite direct Cumpărătorului un e-mail cu informații despre urmărirea coletului și data livrării. În e-mail va fi inclus un link prin care data livrării poate fi modificată, în cazul în care data propusă nu este potrivită. Vânzătorul nu garantează livrarea la o dată fixă și exactă.
Coletul va fi înmânat la adresa de livrare destinatarului sau unei alte persoane majore care se poate identifica cu un act de identitate valabil.
Destinatarul este obligat să inspecteze coletul în prezența curierului, iar în cazul în care se constată deteriorări vizibile ale ambalajului exterior, acesta trebuie deschis pe loc. În cazul identificării unor daune sau lipsuri evidente, se va întocmi împreună cu curierul un proces-verbal în care se vor consemna natura și gravitatea pagubei, cauza probabilă și o descriere detaliată a acesteia, iar daunele trebuie raportate fără întârziere către curier și Vânzător.
2.3. În cazul în care Cumpărătorul nu preia produsul la data de livrare indicată sau convenită de către transportatorul desemnat de Vânzător, dintr-un motiv imputabil acestuia, Vânzătorul are dreptul de a percepe costul unei noi livrări și poate încerca din nou livrarea produsului sau se poate retrage din contract.
Vânzătorul are de asemenea dreptul de a se retrage din contract în cazul în care Cumpărătorul refuză primirea produsului comandat la momentul livrării.
În cazul în care Cumpărătorul nu a anulat comanda, dar nu preia produsul la livrare din orice motiv, este obligat să suporte toate costurile aferente livrării suportate de Vânzător.
2.4. Risc de pierdere sau deteriorare a produsului se transferă către Cumpărător în momentul în care produsul este livrat Cumpărătorului sau unei terțe persoane desemnate de acesta, alta decât Vânzătorul sau transportatorul, aflată la locul livrării.
2.5. În cazul în care Cumpărătorul nu achită integral prețul de achiziție în termenul prevăzut, Vânzătorul are dreptul de a anula comanda Cumpărătorului și/sau de a se retrage din contract.
3.
3.1. Dacă Cumpărătorul nu este mulțumit de produsul achiziționat, în conformitate cu art. 20 din Decretul Guvernului nr. 45/2014 (II.26.) privind regulile detaliate ale contractelor încheiate între consumatori și întreprinderi, acesta are dreptul de a se retrage din contract fără a oferi un motiv, în termen de 14 zile de la data primirii produsului. Notificarea de retragere se poate face prin intermediul site-ului web al Vânzătorului – https://naviforce.hu/visszateritesi-szabalyzat. Cumpărătorul își poate înregistra declarația de retragere prin acest formular, iar Vânzătorul o va confirma imediat.
În caz de retragere, Cumpărătorul este obligat să returneze produsul în cauză fără întârziere, dar nu mai târziu de 14 zile de la notificarea retragerii, în stare originală – cu etichetele atașate, fără deteriorări sau semne de utilizare – împreună cu toate documentele aferente care i-au fost predate. Costurile directe de returnare sunt suportate de Cumpărător. În colet trebuie inclus formularul de retur completat integral. Consumatorul este responsabil pentru orice diminuare a valorii produsului rezultată din utilizarea acestuia dincolo de ceea ce este necesar pentru a-i stabili natura, caracteristicile și funcționarea. În acest caz, doar diferența de preț rămasă după deducerea valorii diminuate va fi rambursată Cumpărătorului.
Dacă Cumpărătorul nu a plătit taxa de expediere la momentul livrării, Vânzătorul are dreptul de a deduce această sumă din valoarea rambursată.
Dreptul de retragere nu poate fi exercitat – printre altele – în următoarele cazuri:
-
în cazul unui produs care nu este fabricat în prealabil, care a fost realizat conform instrucțiunilor sau cererii expresă a consumatorului, sau al unui produs care a fost clar personalizat pentru consumator;
Sumele care urmează a fi rambursate vor fi restituite fără întârziere, dar nu mai târziu de 14 zile lucrătoare de la recunoașterea retragerii de la achiziție sau a reclamației. Rambursarea se poate face doar într-un cont bancar, nu putem efectua rambursări la adresa de domiciliu.
4.
4.1. Drepturi de garanție ale cumpărătorului în caz de îndeplinire defectuoasă a contractului de către vânzător:
Cumpărătorul poate exercita pretențiile de garanție într-un caz de produs sau serviciu care, la momentul livrării sau executării, nu îndeplinește cerințele de calitate prevăzute de lege sau de contract. Cumpărătorul nu poate revendica garanție pentru defectele care erau deja cunoscute la momentul încheierii contractului sau pentru acele defecte pe care cumpărătorul ar fi trebuit să le cunoască la acel moment.
În cazul în care se confirmă, în cadrul garanției, că produsul sau serviciul a fost defect, cumpărătorul poate solicita repararea sau înlocuirea acestuia, cu excepția cazului în care îndeplinirea cerinței alese de cumpărător este imposibilă sau implică costuri disproporționate în comparație cu îndeplinirea altor cerințe ale vânzătorului. Dacă cumpărătorul nu solicită repararea sau înlocuirea, sau nu poate solicita aceste lucruri, el poate cere o reducere proporțională a prețului; sau poate repara defectul pe cheltuiala vânzătorului, ori poate cere altcuiva să efectueze repararea; sau, în ultimă instanță, poate renunța la contract. Cumpărătorul poate schimba dreptul de garanție ales cu altul, însă costurile legate de schimbarea dreptului vor fi întotdeauna suportate de cumpărător (inclusiv de cei care sunt considerați consumatori), cu excepția cazului în care schimbarea a fost justificată sau a fost cauzată de vânzător. Nu este permisă rezilierea contractului din cauza unei erori minore, indiferent dacă cumpărătorul este considerat consumator sau nu.
Cumpărătorul poate exercita pretențiile de garanție față de vânzător. Cumpărătorul este obligat să comunice defectul fără întârziere după descoperirea acestuia. Cumpărătorul trebuie să informeze vânzătorul despre defect și, în același timp, să trimită o fotografie a produsului defect vânzătorului. Dacă cumpărătorul este consumator, defectul comunicat în termen de două luni de la descoperirea acestuia trebuie considerat comunicat fără întârziere.
Drepturile de garanție se prescriu într-un an de la data îndeplinirii contractului. În cazul în care cumpărătorul este consumator, el poate exercita pretențiile de garanție în termen de doi ani de la livrare (îndeplinirea contractului). După expirarea termenului de prescripție, drepturile de garanție nu mai pot fi revendicate. Cheltuielile legate de îndeplinirea obligațiilor de garanție – inclusiv costul transportului produsului defect – sunt suportate de vânzător.
4.2. Garanția de produs a consumatorului
Furnizorul este responsabil pentru obligațiile de garanție și conformitate referitoare la produsele vândute, iar aceste obligații sunt reglementate de articolele 6:159-6:170 din Codul Civil (Legea nr. 5/2013).
Consumatorul poate solicita corectarea defectului produsului sau, dacă corectarea nu este posibilă într-un termen adecvat și fără a afecta interesele consumatorului, înlocuirea produsului, direct de la producător sau distribuitor (denumiți împreună „Producător”). Consumatorul își poate exercita acest drept în cazul în care produsul nu îndeplinește cerințele de calitate în vigoare la momentul punerii în circulație a acestuia sau nu corespunde caracteristicilor descrise de Producător. În acest caz, cumpărătorul poate alege să se adreseze fie Producătorului, fie Furnizorului. Conform celor de mai sus, pretențiile de conformitate și garanție nu pot fi revendicate simultan pentru același defect; dacă pretenția de garanție a consumatorului este acceptată, acesta poate exercita o pretenție de conformitate cu privire la produsul înlocuit sau reparat împotriva Producătorului.
Consumatorul poate exercita pretenția de garanție a produsului în termen de 2 ani de la punerea în circulație a produsului de către Producător. După expirarea acestui termen, consumatorul își pierde acest drept. În această perioadă, consumatorul este obligat să comunice defectul fără întârziere (în termen de 2 luni de la descoperirea acestuia) către Producător. Consumatorul este responsabil pentru daunele cauzate de întârzierea comunicării defectului.
4.3. Drepturi de garanție (garanție extinsă) pentru consumator
Consumatorul beneficiază de drepturi de garanție pentru produsele cu prețul brut de peste 10.000 HUF, conform reglementărilor obligatorii pentru bunurile de durată din Ordonanța de Guvern nr. 151/2003 (din 22 septembrie 2003), aplicabile produselor menționate în anexa respectivă.
Furnizorul este obligat să acorde garanție pentru anumite produse care se încadrează în limitele valorii stabilite de Ordonanța de Guvern nr. 151/2003 (articolul 2), conform Codului Civil (Legea nr. 5/2013) și reglementărilor respective. Acest lucru înseamnă că, pe durata garanției, Furnizorul nu este responsabil pentru defecte doar dacă poate dovedi că defectul a apărut după livrare.
Condițiile garanției sunt detaliate în articolele 6:171-6:173 din Codul Civil (Legea nr. 5/2013).
În cazul unei garanții, Vânzătorul garantează că produsul va funcționa corespunzător pe durata garanției. Vânzătorul este scutit de această obligație doar dacă poate demonstra că defectul nu exista la momentul vânzării, ci a apărut ulterior. Durata garanției este de 1 (un) an de la predarea produsului către cumpărător. În cazul în care Producătorul oferă o garanție suplimentară, durata garanției poate fi mai lungă, iar consumatorul poate verifica termenii acestei garanții pe certificatul de garanție însoțitor.
Durata standard de garanție de 1 (un) an poate varia în funcție de prețul produsului, astfel:
-
pentru produse cu un preț de vânzare de la 10.000 HUF la 100.000 HUF, durata garanției este de 1 an,
-
pentru produse cu un preț de vânzare de la 100.000 HUF la 250.000 HUF, durata garanției este de 2 ani,
-
pentru produse cu un preț de vânzare de peste 250.000 HUF, durata garanției este de 3 ani.
Regulile referitoare la exercitarea drepturilor de garanție sunt aceleași cu cele aplicabile drepturilor de conformitate. Garanția nu afectează drepturile legale ale Consumatorului sau ale Cumpărătorului, prevăzute de alte reglementări.
Cumpărătorul (inclusiv Consumatorul) nu poate solicita simultan garanție și conformitate pentru același defect sau garanție și garanție pentru produse. Garanțiile menționate sunt independente de drepturile stabilite la punctele 4.1 și 4.2.
Cumpărătorul poate solicita garanție doar pe baza certificatului original de garanție primit la achiziționarea produsului sau, dacă certificatul de garanție nu a fost oferit sau a fost completat incorect, pe baza unui document care dovedește plata integrală a prețului de achiziție. Condiția pentru exercitarea dreptului de garanție este prezentarea unui document care dovedește plata integrală către Furnizor.
4.4. Excepții de la garanție și conformitate
Garanția și conformitatea nu se aplică defectelor cauzate de:
-
produsul nu a fost utilizat conform destinației sale, nu s-au respectat instrucțiunile de utilizare, întreținere sau instrucțiunile de manipulare ale produsului, etc.,
-
reparațiile necesare nu au fost efectuate sau nu au fost efectuate de un serviciu autorizat,
-
produsul a fost modificat, transformat,
-
un anumit component s-a defectat din cauza uzurii naturale,
-
Cumpărătorul nu a îndeplinit obligația de reducere a prejudiciului (de exemplu, cumpărătorul nu a reclamat defectele vizibile ale produsului într-un termen rezonabil).
În cazul în care pretenția de garanție / conformitate este justificată, costurile aferente îndeplinirii acesteia (de exemplu, costurile de expediere) vor fi suportate de către Vânzător.
Responsabilitatea Vânzătorului, în cazul încălcării prezentului termen și condiții, sau a contractului cu Cumpărătorul, nu se extinde la daunele indirecte, de exemplu, pierderea de profit sau de oportunități. Vânzătorul nu va fi responsabil dacă nu își îndeplinește obligațiile contractuale (inclusiv livrarea produselor) din cauza unui eveniment care depășește controlul său rezonabil, inclusiv, dar fără a se limita la, incendii, inundații, furtuni, alte condiții meteorologice extreme, revolte, greve, tulburări, război, crize cauzate de pandemii și acte de terorism.
5.
5.1. Gestionarea plângerilor
Cumpărătorul își poate exprima reclamațiile cu privire la produs sau la activitățile sau omisiunile Vânzătorului care sunt direct legate de comercializarea și vânzarea produselor către consumatori, atât verbal, cât și în scris.
Vânzătorul este obligat să examineze plângerea scrisă și să ofere un răspuns substanțial în termen de 30 de zile de la primirea acesteia. De asemenea, Vânzătorul trebuie să se asigure că răspunsul ajunge la Cumpărător. Dacă Vânzătorul respinge plângerea, trebuie să motiveze refuzul în răspunsul său substanțial.
5.2. Alte posibilități de rezolvare a plângerilor și de exercitare a drepturilor legale
În cazul în care un litigiu între Vânzător și Cumpărător nu se rezolvă prin discuțiile cu Vânzătorul, există următoarele opțiuni pentru Cumpărător și pentru cei considerați consumatori:
Dacă Cumpărătorul, considerat consumator, observă o încălcare a drepturilor sale de consumator, acesta are dreptul să depună o plângere la autoritatea de protecție a consumatorilor competentă pe teritoriul său (conform locului de reședință al Consumatorului). Datele de contact ale autorităților locale se pot găsi accesând următorul link: http://jarasinfo.gov.hu/jarasok-lista.
Comisia de mediere
Acordul de încheiere și îndeplinire a contractului de consumator
În scopul soluționării amiabile a litigiilor între consumatori, referitoare la încheierea și îndeplinirea unui contract, Cumpărătorul, care este considerat consumator, poate iniția o procedură la Comisia de Mediere competentă din județul sau localitatea sa de reședință sau de ședere, care este afiliată Camerei de Comerț și Industrie. Dacă consumatorul nu are reședință sau ședere în România, procedura va fi gestionată de Comisia de Mediere competentă din județul unde își are sediul Vânzătorul. În același timp, consumatorul poate alege un alt comitet de mediere decât cel menționat anterior pentru a rezolva disputa. În conformitate cu reglementările legale privind comisiile de mediere, se consideră consumator orice entitate care acționează în afacerea sa independentă și în scopuri non-comerciale, cum ar fi organizațiile civile, entitățile religioase, asociațiile de locatari, cooperativele de locuințe, precum și micro-, mici și mijlocii întreprinderi care achiziționează, comandă, primesc, utilizează sau beneficiază de produse, ori care sunt destinatari ai comunicărilor comerciale și ofertelor privind aceste produse.
Comisia de Mediere competentă pentru sediul Vânzătorului – Județul Jász-Nagykun-Szolnok
Date de contact:
Adresă: 5000 Szolnok, Verseghy park 8
E-mail: bekeltetotestulet@iparkamaraszolnok.hu
6. Protecția datelor personale
Vânzătorul va folosi datele personale furnizate de Cumpărător în scopul îndeplinirii contractului de vânzare-cumpărare și în legătură cu acesta: procesarea comenzii electronice, livrarea produsului, emiterea facturii, gestionarea eventualelor reclamații. (Baza legală a prelucrării datelor: Regulamentul UE 2016/679, Articolul 6, alin. (1), lit. a)
Vânzătorul se angajează să șteargă datele personale ale Cumpărătorului din baza de date la cererea acestuia.
Link către Politica de Confidențialitate:
https://naviforce.hu/adatvedelmi-nyilatkozat-44
7. Modificarea Termenilor și Condițiilor Generale
Vânzătorul are dreptul să modifice unilateral Termenii și Condițiile Generale ale prezentului contract. Pentru comenzile plasate și pentru contractele care se formează prin confirmarea comenzilor, se aplică Termenii și Condițiile Generale care erau în vigoare la momentul plasării comenzii și care au fost acceptați înainte de plasarea comenzii.
Dacă unele dispoziții ale contractului încheiat cu Cumpărătorul, inclusiv Termenii și Condițiile Generale, sunt sau devin total sau parțial invalide, acest lucru nu va afecta valabilitatea celorlalte dispoziții. Reglementările invalide vor fi înlocuite cu reglementări care se apropie cel mai mult de scopul economic al acestora.
Prezentul acord și contractele încheiate cu Cumpărătorul sunt guvernate de legea română.
Prin trimiterea comenzii, Cumpărătorul declară în mod expres că a citit și a acceptat în întregime Termenii și Condițiile Generale.
Acest document este valabil începând cu 11 noiembrie 2023